Vlašské ořechy anglické (juglans regia), oříšky
Nutriční (výživové) hodnoty na 100 g

0 g
500 g
Vlašské ořechy anglické (juglans regia) - nutriční (výživové) hodnoty, kalorie
EnergieBílkovinySacharidyTuky
654 kcal15.23 g13.71 g65.21 g
Sdílet

NUTRIČNÍ SHRNUTÍ

PRO GRAMŮ POTRAVINY

* Odlišné množství potraviny nastavíte posuvníkem nahoře

Energie
654 kcal / 2736 kJ
Bílkoviny
15.23 g
Sacharidy
13.71 g
- Cukry
2.61 g
- Přidané cukry
0 g
- Vláknina
6.70 g
Tuky
65.21 g
- Nasycené tuky
6.126 g
- Mononenasycené tuky
8.933 g
- Polynenasycené tuky
47.174 g
- Cholesterol
0 g
Voda
4.07 ml
Kofein
0 mg
Sůl
0.01 g
Popel
1.78 g
Glykemický index
15
Glykemická zátěž
2

Nutriční Info

Tradiční porce n/a

Porcí v balení n/a

Množství v 1 porci
Kalorie
% Daily Value*
Tuk celkem
Nasycený tuk
Trans fuk n/a
Cholesterol
Sůl
Sacharidy
Vláknina
Cukry
Přidaný rafinovaný cukr g
Bílkoviny
Vitamín D
Vápník
Železo
Draslík

* % denní doporučené dávky (DDD) udává, jakým procentem živina přispívá potřebnému individuálnímu dennímu příjmu. Hodnoty jsou odvozeny od energetického příjmu 2,000 kalorií.

VITAMÍNY

VE GRAMECH POTRAVINY

* Odlišné množství potraviny nastavíte posuvníkem nahoře

Vitamín C
1.300 mg
Thiamin (B1)
0.341 mg
Riboflavin (B2)
0.150 mg
Niacin (B3)
1.125 mg
Kys. pantothenová (B5)
0.570 mg
Vitamín B6
0.537 mg
Folát DFE
98.000 DFE
Kyselina listová
0 µg
Cholin
39.200 mg
Vitamín B12
0 µg
Vitamín A
1.000 RAE
Retinol
0 µg
α-karoten
0 µg
β-karoten
12.000 µg
β-kryptoxantin
0 µg
Lykopen
0 µg
Lutein
9.000 µg
Vitamín E
0.700 mg
Vitamín D
0 µg
Vitamín K
2.700 µg

MINERÁLY

VE GRAMECH POTRAVINY

* Odlišné množství potraviny nastavíte posuvníkem nahoře

Vápník
98.000 mg
Železo
2.910 mg
Hořčík
158.000 mg
Fosfor
346.000 mg
Draslík
441.000 mg
Sodík
2.000 mg
Zinek
3.090 mg
Měď
1.586 mg
Mangan
3.414 mg
Selen
4.900 µg

AMINOKYSELINY

VE GRAMECH POTRAVINY

* Odlišné množství potraviny nastavíte posuvníkem nahoře

Alanin
0.696 g
Isoleucin
0.625 g
Leucin
1.170 g
Methionin
0.236 g
Valin
0.753 g
Fenylalanin
0.711 g
Tryptofan
0.170 g
Tyrosin
0.406 g
Cystein
0.208 g
Serin
0.934 g
Threonin
0.596 g
Kyselina aspartová
1.829 g
Kyselina glutamová
2.816 g
Arginin
2.278 g
Histidin
0.391 g
Lysin
0.424 g
Glycin
0.816 g
Prolin
0.706 g
Zdroj nutričních dat: Databáze 2000KCAL. Hodnoty jsou stanoveny dle etiket, informací od výrobce, z dat národních databází (USDA, UZEI...) či odhady (kde je to možné, např. u kompozitních potravin), a to ve zmíněném prioritním sledu. Přesnost a úplnost není zaručena.
1 comment
2000KCAL

Studie publikovaná 18.11.2015 (NCT01832909. J Nutr 2016;146:9–13) potvrdila hypotézu, že vlašské ořechy obsahují méně využitelné energie, než kolik uvádí Atwaterovy faktory (AF).
Dle obecných AF vlašské ořechy dodají energii 660kcal/100g (resp. 670kcal/100g dle specifických AF). Dosavadní studie ukázaly, že metabolizovatelné energie (ME; energie využitelná tělem) některých ořechů je Atwaterovými faktory nadhodnocena. Cílem citované studie bylo ověřit, zdali toto platí ve vztahu k vlašským ořechům konzumovaných v rámci typické americké diety. Studie byla provedena na dospělých subjektech (n = 18; průměrný věk = 53.1 let; body mass index = 28.8 kg/m2) a měla formu randomizované zkřížené studie o dvou obdobích po 3 týdnech. Subjektům byla podána stejná základní dieta během obou období; v 1. období dieta neobsahovala vlašské ořechy, ve druhém pak obsahovala dávku 42 g denně. Ve druhém období byla základní dieta energeticky zredukována tak, aby se docílilo isokalorického příjmu (stejného energetického příjmu) během obou období. Po 9 dnech aklimatizace byla subjektům odebrána moč a stolice a spolu s dietou byly podrobeny bombovému kalorimetru za účelem analýzy energetického obsahu. Zjištěná data byla použita pro výpočet ME vlašských ořechů. Výsledky ukázaly, že 28g porce vlašských ořechů poskytuje 146 kcal, tj. 522 kcal/100g, tedy o 139 kcal (a 21 méně než hodnota dosahovaná dle AF (661 kcal/100g; P < 0.0001). Toto zjištění je konzistentní s předchozími studiemi týkajícími se stromových ořechů, u kterých AF rovněž nadhodnotily metabolizovatelnou energii. Výsledky těchto studií napomáhají objasnit, proč konzumenti ořechů nabírají relativně nižší než očekávané přírůstky na hmotnosti, a mohly by vést ke zpřesnění označování potravin. Studie byla registrována na clinicaltrials.gov pod zn. NCT01832909. J Nutr 2016;146:9–13.